Nem hétköznapi ital a cognac

cognac

A brandy egy több száz éves múlttal rendelkező, szőlőpárlatból készült ital. Ennek különleges fajtája a cognac, ami kizárólag a hasonló nevű franciaországi tartományban termesztett szőlőből készülhet. A felhasznált bor nagyon száraz, savas kell legyen, aminek a lepárlása rézüstben történik. Ezt követően, minimum 2 évig tartó tölgyfahordós érlelési eljárás folyamán elnyeri a jellegzetes, finom aromáját.

A különböző borpárlatok kikeverését minden esetben egy kóstoló mester felügyeli, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a termék íze teljes mértékben megegyezzen a korábban ugyanitt előállított itallal. A cognac korát a legfiatalabb összetevő határozza meg, így megkülönböztethető a VS Very Special változat, ami 3 csillaggal van jelölve és legkevesebb 2 évig tartó érlelés jellemzi.

Aztán a VSOP Very Superior Old Pale, ennek a kormeghatározó összetevője legalább 4 évet pihent hordóban. A 10 éves érlelési időtartam az XO Extra Old fajta jellemzője. A régebbi cognac teltebb, vaskosabb ízeket nyer.

Vélemény, hozzászólás?