Művészi fotózás – mitől művészi egy fotó?

Ma már nem nagy kunszt fotózni, a kérdés viszont, hogy mit nevezünk művészi fotózásnak már sokkal jobban megosztja a rajongókat.

Már a legolcsóbb mobiltelefonnal is tudunk olyan fotókat készíteni, ami tetszetős lehet, egy vagány filterrel megbolondítva pedig be is zsebelhetjük a megfelelő mennyiségű Facebook vagy Insta lájkokat. Természetesen ettől még beszélhetünk művészi fotózásról, ugyanakkor a tény mellett sem mehetünk el, hogy egyik-másik okostelefon már technikailag is közel DSLR minőségű képeket készít.

A művészi fotó elsősorban a fotós szemétől lesz művészi, ám itt is többféle szintről beszélhetünk, ami művészivé teszi a fotózást:

  • egy elkapott, megismételhetetlen pillanattól,
  • egy tökéletesen beállított modelltől,
  • egy tökéletesre csiszolt elrendezéstől,
  • aranymetszés harmóniájától,
  • az egyszerűségtől,
  • a kevesebb több elvétől, pl. kevés szín,
  • a képen megjelenő embertő vagy az ember látható hiányától,
  • hangulattól.

De semmiképp sem a ráhelyezett filterektől vagy attól, ha egy színes képet fekete-fehérre váltunk, csak és kizárólag a fotón megjelenő emberek és tárgyak összhangjától. A szögek és formák szépségeitől, az arc redőitől, a mosoly hangulatától, a képi világ érzelmétől, a színek egységétől.

Attól, ha az embert megnyugtatja a művészi fotó, nem pedig felzaklatja, ha gondolkodásra serkenti vagy épp ellenkezőleg, egyszerűen a kép megfigyelése segít kiüresíteni az agyat.

Amikor a művészi fotózással ezt elérjük, elmondhatjuk, hogy igen, átadtunk valamit abból a fénylenyomatból, amik vagyunk, ami körülvesz bennünket.

Más és más elgondolással fotózunk különböző helyzetekben, másképp komponáljuk meg a fejünkben már megjelenő fotót, függ aktuális hangulatunktól.

A művészi fotózás különféle műfajaiban más és más szemlélettel alkotunk, más az ars poetica-ja annak, aki csak portréfotózásban tudja magát kifejezni, de teljesen más annak, aki a természetfotózás világát éli.

Vélemény, hozzászólás?